Space, the final frontier... Un moment care va rămâne în istorie drept primul zbor uman în spațiul cosmic, la o altitudine cuprinsă între 175 și 300km deasupra Terrei, timp de 108 minute, acum 50 de ani. O încântare a simțurilor vizuale și o capodoperă a creației, Terra așa cum nu a mai fost văzută niciodată:
Comentariu de: Florica
Tuesday 26th of July 2011 12:42:31 PM
Dintotdeauna oamenii au fost fascinati de imensitatea universului. Imaginatia lor a creat memorabile opere – literatura, documentare, filme ce tin de genul stiintifico-fantastic (SF). Cu siguranta, multi dintre noi am fost inspirati de asemenea realizari. Treptat, oamenii de stiinta descopera ca multe din ideile ‘pur SF’ odinioara incep acum sa capete substanta. S-au facut multe descoperiri in privinta spatiului extra-pamantean. Iata doar cateva dintre descoperirile ce tin de astronomie si universul exterior in care traim, preluate din presa ultimelor cateva luni (sursa – ziarul 7 Plus).
Astronomii americani au reusit sa fotografieze, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, al doilea vecin al Stelei Polare (Nordului). Primul vecin al Stelei Nordului, steaua Polaris B, este cunoscuta din 1970 si poate fi vazuta usor cu un telescop de mici dimensiuni. Dar Polaris Ab, de a carei existenta se stia, nu putea fi observata direct, pina acum, din pricina apropierii mari de Steaua Polara si a relativei mici luminozitati pe care o are, au explicat astronomii, intr-o declaratie de presa tinuta in cadrul celei de-a 207-a conferinte a Societatii Americane de Astronomie. Tot la aceasta conferinta, astronomii americani au anuntat ca au descoperit un enorm grup de stele, la marginea galaxiei Calea Lactee. Aglomeratia de astre are o masa de circa douazeci de ori mai mare comparativ cu celelalte grupuri de stele cunoscute. Anumite stele din acest conglomerat de 20.000 de astre au fost observate de secole, cu ajutorul telescopului, dar "aceasta galaxie este atit de apropiata de Calea Lactee incit stelele acestea pareau ca fac parte din ea", spune astronomul Mario Juric, de la Universitatea Princeton, principal autor al acestei descoperiri.
Tunelele de protoni care exista in laboratoarele din SUA si UE ar putea proba in citiva ani antigravitatia, ne asigura fizicianul Franklin Felber. Acest savant afirma ca a rezolvat ecuatia cimpului gravitational enuntata de Albert Einstein. Agentia spatiala NASA a incheiat in octombrie 2005 misiunea sondei gravitationale B, proiect pe care si l-a propus in 1962, concretizat prin lansarea acesteia in aprilie 2004. Savantii analizeaza acum informatiile culese de sonda B, intr-o misiune care a incercat sa schiteze curbatura spatiului in vecinatatea Terrei si masura in care rotatia Terrei atrage satelitii. Cele doua fenomene au fost prevazute de teoria generala a relativitatii formulata de Einstein.
Relatari despre meteoriti care apar pe cerul Pamintului au inceput sa devina din ce in ce mai frecvente. Inainte se credea ca mici meteoriti loveau Pamintul o data la o suta de ani, in timp ce meteoritii mari, cum ar fi meteoritul Tunguska, cadeau pe planeta o data la o mie de ani. Expertii nu stiu de ce incidentele cu meteoriti au devenit atit de frecvente in zilele noastre. Una dintre versiunile vehiculate speculeaza ca cineva din spatiul indepartat ar bombarda deliberat Pamintul cu meteoriti. Meteoritii ar putea cauza daune considerabile civilizatiei noastre. Ei ar putea distruge intreprinderi, statii electrice de putere sau chiar centrale nucleare. De asemenea, meteoritii pot produce cutremure si eruptii de vulcani. Spacecraft Impactor a intrat in coliziune cu cometa Tempel 1 la 4 iulie 2005. Programul, intitulat "Deep Impact", pentru care s-au cheltuit 300 de milioane de dolari, a avut ca scop obtinerea de substante componente ale corpului ceresc. Acest experiment i-a facut pe unii oameni de stiinta sa creada ca cineva ar vrea sa exploreze planeta noastra cu aceleasi metode "barbare", "aruncind cu meteoriti asupra ei".
O stea luminoasa IRS 46 - din constelatia Ophiuchus, situata la circa 375 ani-lumina de Pamint, este o descoperire de senzatie pentru stiinta. Aparatele de masura infrarosii ale telescopului spatial Spitzer, al agentiei spatiale americane NASA, au depistat in jurul acestei stele un disc imens de praf care se roteste in jurul corpului celest. Discul este format din gaze, din care se formeaza biomolecule cum ar fi ADN si proteine. Acestea sint componentele vietii din care oamenii sint alcatuiti. "Acest sistem tinar arata precum sistemul nostru planetar in urma cu miliarde de ani, cind a aparut Pamintul", spune Fred Lahuis de la Observatorul olandez din Leiden. Echipa de cercetatori a observat 100 de stele similare. Dar numai in jurul stelei IRS 46 s-a descoperit amestecul vietii, constind din bioxid de carbon, acetilena si acid cianhidric. Acetilena si acidul cianhidric reactioneaza in prezenta apei pentru a forma anumite unitati chimice ale componentelor esentiale ale vietii, cum ar fi ADN-ul si proteinele. Observatiile efectuate de telescopul Keck din Hawaii au confirmat descoperirea facuta de Spitzer.
Un observator orbital ce trebuia sa scaneze Universul in cautarea unor planete pe care ar putea exista viata a fost scos din uz deoarece NASA nu mai are fonduri pentru a-i subventiona activitatea. Planurile presedintelui George W. Bush care vizeaza calatoriile spatiale spre Luna pina in 2018 i-au determinat pe cei din conducerea Agentiei Spatiale Americane sa renunte la "vinatoarea de civilizatii extraterestre". Doua telescoape spatiale programate initial pentru lansarea pe orbita in 2014 nu vor mai pleca in spatiu pina la noi ordine. O alta expeditie care avea ca scop cautarea unor civilizatii care ar putea trai pe alte planete, denumita SIM Planet Quest, a fost aminata pentru cel mai devreme 2015. In incertitudine se afla si o expeditie de explorare a satelitului planetei Jupiter, Europa, unul dintre cele mai bune locuri unde ar putea fi o forma de viata.
Revista americana "New Scientist" informeaza ca un motor hiperspatial ar putea sa parcurga distanta dintre Pamint si planeta Marte in maximum trei ore. Guvernul Statelor Unite a inceput deja cercetarile care au ca scop final realizarea acelui motor superperfomant ,cu ajutorul caruia oamenii vor ajunge rapid pe planeta Rosie. Desi totul este acum doar in faza de proiect, dispozitivul ipotetic, bazat pe o teorie controversata cu privire la fabrica Universului, va permite unei navete spatiale sa ajunga in cel mult trei ore pe Marte si in numai 80 de zile pe o planeta situata la 11 ani lumina departare de Pamint.