Continut

Python este un limbaj introdus in 1991 de creatorul lui, Guido Van Rossum, in timp ce lucra pentru Stichting Mathematisch Centrum. Multe dintre caracteristicile Python au originea dintr-un limbaj interpretat, ABC. Rossum a vrut sa corecteze cateva din problemele ABC si sa pastreze caracteristicile acestuia. La momentul respectiv lucra pe un sistem distribuit Amoeba si cauta un limbaj de scripting similar cu ABC, dar cu acces la apelurile sistem Amoeba, asa ca a decis crearea unui limbaj care sa fie general extensibil.

In urma experientei pe care Rossum a dobandit-o cu Modula-2+, a decis sa discute cu designerii Modula-3. Modula-3 este originea sintaxei si semanticii folosite pentru exceptii, dar si a altor caracteristici Python. Numele de "Python" a fost adoptat de la serialul de comedie de pe BBC, "Monty Python's Flying Circus", un nume scurt, unic si usor misterios.

Python este un limbaj interpretat, interactiv, orientat pe obiect. Incorporeaza module, exceptii, dynamic typing, tipuri de date dinamice de nivel foarte inalt si clase. Python combina o putere remarcabila cu o sintaxa foarte clara. Este de asemenea util ca limbaj extensie pentru aplicatiile care au nevoie de o interfata de programare. In cele din urma, Python este portabil pe toate platformele hardware si software majore.

Python este un limbaj dinamic orientat pe obiect care poate fi utilizat cu succes pentru mai multe genuri de dezvoltare de produse software. Ofera suport puternic pentru integrarea cu alte limbaje si utilitare, vine cu multe librarii standard si poate fi invatat cu usurinta in cateva zile.

Din punctul de vedere al programatorului, Python este un limbaj elegant. Din experienta mea personala cu acesta, limbajul ofera un suport pentru programare orientata obiect deosebit, permitand realizarea cu usurinta de aplicatii Windows (spre exemplu) folosind doar librariile standard. Python este un limbaj de programare de nivel foarte inalt, dispune de tipuri de date de nivel inalt (precum tablourile sau dictionarele foarte flexibile, a caror implementare ar lua cateva zile unui programator C).

Python este ideal pentru prototipizarea rapida a aplicatiilor complexe. Este de asemenea folosit ca un limbaj "glue language", pentru conectarea pieselor unei solutii complexe, precum paginile Web, bazele de date si socket-urile Internet. Limbajul are un rol esential nu doar in computer science, dar si in filmele animate, bioinformatica, si website-uri.

In plus, interpretorul Python (care este disponibil gratuit, sub forma de surse sau binare, pe site-ul www.python.org) este usor de extins prin adaugarea de noi functii si tipuri de date implementate in C, C++ sau orice alt limbaj apelabil din C.

Python este un limbaj ce inglobeaza conceptul de "dynamic typing" (sau, altfel spus, verificarea tipurilor se produce la runtime, pentru ca variabilele pot obtine diferite tipuri in functie de calea de executie) si foloseste gestiunea automata a memoriei. Este prin urmare similar cu Perl, Ruby, Scheme, Smalltalk si Tcl. Cu toate ca design-ul limbajului este usor ostil programarii functionale si traditiei LISP, exista numeroase articole despre filozofia Python si aceea a unor limbaje minimaliste din familia LISP, precum Scheme. Multi programatori LISP au gasit Python atragator din aceasta privinta.

In momentul de fata exista disponibil Python 2 (in 2000, Guido si echipa de dezvoltare Python au format BeOpen PythonLabs, ei lansand prima si singura versiune de Python 2; dupa lansarea Python 2, Guido si ceilalti membri s-au alaturat Digital Creations, Python 2.1 fiind o munca derivata din Python 1.6.1 si Python 2.0, licenta acestei versiuni fiind redenumita in Python Software Foundation License). Exista discutii intre grupurile de dezvoltatori despre lansarea unei versiuni Python 3.0 (Python 3000 sau Py3K) care nu va mai fi compatibil cu versiunile anterioare ale limbajului. Desi nu exista inca o certitudine in ceea ce priveste dezvoltarea noii versiuni de Python, exista un plan de imbunatatire al limbajului, care include, printre altele: suport pentru declaratii de tip optionale, unificarea tipurilor str/unicode, introducerea unui tip mutant separat byte, conversia built-ins in iteratori (in loc de liste) acolo unde este posibil, inlaturarea compatibilitatii cu versiunile anterioare (clasele clasice, impartirea clasica, exceptiile la string-uri, importurile relative implicite).

Cele mai populare (si prin urmare si cele cu suportul cel mai bun pentru limbaj) platforme pe care ruleaza Python sunt Linux, BSD, Mac OS X si Windows. Exista implementari separate pentru Java (Jython) si pentru platforma .NET sau Mono (IronPython). Concluzionand, limbajul asigura programatorului o flexibilitate deosebita, un suport foarte bun pentru realizarea de progame din cele mai diversificate, si o sintaxa deosebit de clara.

Despre tehnologia Python
Facilitatile pe care le ofera limbajul Python
Comparatie intre Python si alte limbaje

Pagina dedicata tehnologiei Python va prezinta modurile de folosinta ale acestui limbaj si incearca sa va introduca pas cu pas in modul de organizare a limbajului, structurile sale de control si cateva trucuri care pot fi folosite pentru dezvoltarea aplicatiilor. Detalii...

Pagina dedicata facilitatilor Python va prezinta cateva generalitati despre ceea ce ofera limbajul,, arata modul in care Python poate fi utilizat pentru a realiza programe complexe, orientate obiect, folosind un limbaj simplu de invatat dar foarte puternic, inclusiv un exemplu de aplicatie in Python. Detalii...

Spre final, vom compara tehnologia Python cu alte tehnologii similare, vom incerca sa evidentiem punctele forte si punctele slabe ale acesteia, si vom oferi cateva resurse online pentru cei care doresc sa inceapa sa programeze in Python, sau sa isi imbunatateasca cunostintele in acest domeniu. Detalii...